Close
WhatsApp Image 2020-04-03 at 13.40.05 (1)

 

Welkom bij de documentaires.

 

Hier staan verschillende documentaires die je kan bekijken door middel van de link aan te klikken. In de groene balk kan je het documentaire invulformulier downloaden. Aan de hand van dit formulier beschrijf je waar de documentaire over gaat. Door de vragen te beantwoorden sta je stil bij de inhoud van de documentaire die je zojuist hebt gezien.

 

Share on whatsapp
delen via WhatsApp
Share on twitter
delen via Twitter
Share on facebook
delen via Facebook
Share on linkedin
delen via LinkedIN
#1 DREAM SCHOOL (Naar jezelf kijken is een spannende bezigheid) 3 maart 2020
#1 DREAM SCHOOL (Naar jezelf kijken is een spannende bezigheid) 3 maart 2020NPO NL3
Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017 Read More
Lucia en Eric leren de leerlingen langzaam kennen en de leerlingen ook elkaar. Eric heeft een pittige periode voor de boeg omdat zijn vader op sterven ligt. Het besef dat enkele van zijn nieuwe leerlingen dit verlies al voor hun kiezen hebben gekregen op jonge leeftijd, grijpt hem aan. In de eerste les schrijven de jongeren hun eigen coachingsplan en introduceren Lucia en Eric Marco bij ze, die de jongeren zal begeleiden in het natraject. Ook delen Lucia en Eric hun 'bouwstenen van succes' met de leerlingen. En ondanks dat deze ook in het voortraject toch uitvoerig besproken zijn, roepen punten als 'geen telefoons in de les' en 'geen alcohol of drugs tijdens DREAM SCHOOL' behoorlijk wat weerstand op. Eric en Lucia hebben nog een ander nieuwtje voor de jongeren: lunchdienst. En ook dat wordt niet meteen met luid gejuich ontvangen. In tegenstelling tot de eerste docenten; het kooktrio Jasper, Marius en Hugo, beter bekend als de Worsten van Babel, wordt met open armen onthaald door de jongeren. Zij krijgen te maken met een drukke klas waarin competitie en faalangst een grote rol spelen.
#2 DREAM SCHOOL (Zijn wie je bent) 10 maart 2020
#2 DREAM SCHOOL (Zijn wie je bent) 10 maart 2020NPO NL3
Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017 Read More
De jongeren krijgen les van Sylvana Simons over social media en hoe je de mening van anderen je zelfbeeld laat bepalen. Maar Sylvana krijgt van de klas zelf ook een behoorlijke spiegel voorgehouden. Tijdens de lunch knijpt Emma, die lunchdienst heeft, er tussenuit met Celena, en Eric betrapt enkele van de jongens als ze fikkie stoken. Het vuur wordt net op tijd gedoofd voordat de les begint van iemand die hier anders wel raad mee had geweten: officier van justitie Wouter Bos. Zijn les zorgt voor pittige discussies en brengt veel teweeg bij Damian en Ariscaya omdat ze zich herkennen in de onderwerpen die hij met de jongeren bespreekt. Omdat er zoveel loskomt bij de leerlingen geeft Lucia aan het eind van de dag een sportles, maar ze krijgt de groep maar moeilijk tot rust.
#3 DREAM SCHOOL (Oud gedrag) 17 maart 2020
#3 DREAM SCHOOL (Oud gedrag) 17 maart 2020NPO NL3
Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017 Read More
De jongeren zijn onder de indruk van het levensverhaal en werk van Jimmy Nelson. Tijdens de les van Hanneke Groenteman wordt Damian boos als hij gecorrigeerd wordt. En voor Anouk wordt het met een vraag van Delano teveel. Ondertussen lopen de gemoederen tussen Emma en Sana hoog op. Als Emma net voor de les van danser Juvat Westendorp met Sana in gesprek gaat barst de bom.
#4 DREAM SCHOOL (Wat zit er tussen jouw en de werkelijkheid?)  24 mrt 2020
#4 DREAM SCHOOL (Wat zit er tussen jouw en de werkelijkheid?) 24 mrt 2020NPO NL3
Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017 Read More
Wat zit er tussen jou en de werkelijkheid? Juvat Westendorp krijgt iedereen in beweging. Lucia en Eric hopen Emma en Sana inzicht te geven in hoe ze elkaar triggeren, maar Eric krijgt tijdens dit gesprek een telefoontje dat het slecht gaat met zijn vader. Bij Jimmy Nelson vertellen de leerlingen over iemand die hen dierbaar is. Dat blijkt voor sommigen nog lastig. Trainer/coach Fares Boustanji geeft met zijn vijf roofvogels een les in authentiek communiceren.
#5 DREAM SCHOOL (Tot de orde roepen is ook affectie) 31 maart 2020
#5 DREAM SCHOOL (Tot de orde roepen is ook affectie) 31 maart 2020NPO NL3
Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017 Read More
Trainer en coach Fares Boustanji haalt met zijn roofvogels een onvermoede kracht naar boven bij Celena en Milo. Thimo en Damian sneaken er tussenuit en worden op het matje geroepen bij rector Eric. Eric vermoedt drugsgebruik, maar als hij ontdekt wat er echt aan de hand is, zijn de rapen gaar. Actrice Melody Klaver geeft een les over stereotypes en de jongeren blijken feilloos te weten welke bij hen past. Verslavingsexpert Maarten Dammers hoopt bloot te leggen wat de eigenlijke reden is van middelenmisbruik. Maar als hij begint over wat je met verdoving nou eigenlijk verbergt, wordt het voor een aantal leerlingen behoorlijk confronterend. Maarten benadrukt het belang van verbinden en jezelf delen en dat sluit helemaal aan op een groepsopdracht van Lucia en Eric. Zij willen dat de jongeren uit hun standaard kliekjes breken en delen de jongeren in in minder voor de hand liggende duo's. Met die klasgenoot moeten ze de hele dag doorbrengen. De opdracht roept veel weerstand op, met name bij Milo en Amina. Ook de les van schrijver Philip Huff gaat over je verdiepen in de ander. Maar het wordt Anouk allemaal teveel en ze loopt de les uit.
#6 DREAM SCHOOL (Game Changer) 7 April 2020
#6 DREAM SCHOOL (Game Changer) 7 April 2020NPO NL3
Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017 Read More
Lucia en Eric willen dat de jongeren steeds meer verantwoordelijk worden voor hun eigen proces, want over twee weken is DREAM SCHOOL voorbij en dan zijn er geen dagelijkse opdrachten meer. In een tussentijdse evaluatieles met Marco, die het natraject begeleidt en veel achter de schermen meekijkt, verwoorden de jongeren hoe ze zelf vinden dat ze met bepaalde situaties zijn omgegaan en hoe ze gegroeid zijn. Tijdens de barista-les van de Heilige Boontjes stoort Eric zich mateloos aan de ongeïnteresseerde houding van Milo. Hij kan het niet langer aanzien en neemt Milo apart. Het gesprek dat volgt is pittig, maar schudt Milo wel wakker. Ook Delano heeft het zwaar. Hij krijgt een paniekaanval in de bus op weg naar de rechtbank, waar officier van justitie Wouter Bos zijn tweede les geeft. Die les is ook voor onder anderen Damian en Emma behoorlijk confronterend vanwege hun eigen ervaringen met justitie. Ariscaya, die tot nu toe als een trein ging in DREAM SCHOOL, loopt boos de tweede kookles uit. Ze moest koken met Delano, maar is woest over iets wat hij gezegd heeft. Eric gaat met beiden in gesprek en stuit op heftige ervaringen in hun verleden.
#7 DREAM SCHOOL (Eerlijk zijn naar jezelf) 15 April 2020
#7 DREAM SCHOOL (Eerlijk zijn naar jezelf) 15 April 2020NPO NL3
Read More
Fotograaf Jimmy Nelson, documentaire Sinan Canen verslavingsdeskundige Maarten Dammers komt lesgeven.
#8 DREAM SCHOOL (Durf te kijken) 22 April 2020
#8 DREAM SCHOOL (Durf te kijken) 22 April 2020NPO NL3
Read More
De leerlingen krijgen les van Maarten Dammers, Raquel van Haver, Sylvana Simons, Hanneke Groenteman en Bibian Mentel.
#9 DREAM SCHOOL (Durf een voorbeeld te zijn) 29 April 2020
#9 DREAM SCHOOL (Durf een voorbeeld te zijn) 29 April 2020NPO NL3
Read More
De leerlingen krijgen les van politicus Sylvana Simons, rapper Junte - 'Sticks'- Uiterwijk, choreograaf Juvat Westendorp en schrijver Philip Huff.
#10 DREAM SCHOOL (Gaat de knop om?) 6 mei 2020
#10 DREAM SCHOOL (Gaat de knop om?) 6 mei 2020NPO NL3
Read More
Schrijver Philip Huff, documentaire Sinan Can en kunstenares Raquel van Haver staan wederom voor de klas.
#11 DREAM SCHOOL (Dream school... en dan?) 11mei 2020
#11 DREAM SCHOOL (Dream school... en dan?) 11mei 2020NPO NL3
Read More
De leerlingen krijgen les van schrijver Philip Huff, choreograaf Juvat Westendorp, gezond-voedsel-propagandist Rob Baan en actrice Melody Klaver.
#12 DREAM SCHOOL (Wat houdt je tegen?) 19mei 2020
#12 DREAM SCHOOL (Wat houdt je tegen?) 19mei 2020NPO NL3
Read More
Actrice Melody Klaver, kunstenaar Raquel van Haver en politicus Klaas Dijkhoff komen lesgeven.
#13 DREAM SCHOOL (Bereidheid en opluchting) 26 mei 2020
#13 DREAM SCHOOL (Bereidheid en opluchting) 26 mei 2020NPO NL3
Read More
Met Dominique Bloodworth, rapper Junte 'Sticks' Uiterwijk en voor de lunch De Worsten van Babel en koffiemakers Heilige Boontjes.
Previous
Next
De Jongerenrechtbank
De JongerenrechtbankZappDoc
Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017 Read More
Leerlingen van de Open Schoolgemeenschap Bijlmer die regels overtreden moeten zich verantwoorden voor een Jongerenrechtbank op school. Een leerling heeft stiekem een filmpje gemaakt van een ruzie tussen een leraar en een leerling. Het filmpje is viral gegaan. Medeleerlingen kruipen in de huid van rechter, advocaat en aanklager en vellen een oordeel. (Druk bovenaan op de blauwe de jongerenrechtbank link)
Geef me 's ongelijk
Geef me 's ongelijkTeledoc Campus
Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017 Read More
Julius (15) is zeer slim. Door hevig te provoceren heeft hij het te bont gemaakt en wordt hij van zijn school in Amsterdam-Zuid gestuurd. Hij moet gaan werken aan zijn gedrag. Julius moet minder blowen en zijn mening voor zich houden. Zijn gescheiden ouders en andere begeleiders proberen hem te helpen, maar hij vindt communistisch gedachtegoed, internationale politiek en vogelbekdieren interessanter. Hij snapt niet waarom hij zich moet conformeren aan wat andere mensen normaal vinden. (Druk bovenaan op de blauwe link Geef me 's ongelijk)
De prijs van de hemel
De prijs van de hemelHolland Doc
Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017 Read More
Pablo Paulino Rosario is 13 jaar. Zoals veel jongens van die leeftijd droomt hij ervan een groot profvoetballer te worden; bij de allerbesten te horen. En anders dan van de meesten van zijn leeftijdgenoten zou zijn droom wel eens uit kunnen komen. (Druk bovenaan op de blauwe link De prijs van de hemel)
Smoelwerk – de ontwikkeling van HIPHOP in Nederland 1999-2009
Smoelwerk – de ontwikkeling van HIPHOP in Nederland 1999-2009Danny Stolker.
Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017 Read More
"Wat betreft de geschiedenis van de Nederlandstalige hip hop kun je 2002 een keerpunt noemen. Dat komt ook duidelijk naar voren in de documentaire. In dat jaar wonnen de aartsvaders van de hip hop in Nederland zijn natuurlijk Def P, Extince en Brainpower, maar in 2002 stond er, met Ali B, DAC, Pete Philly, Opgezwolle en Raymzter, een nieuwe, succesvolle rapgeneratie op. Die tweede generatie stond stomtoevallig dat jaar bijna in zijn geheel in de finale van de Grote Prijs van Nederland. Dat was het moment van de totale en definitieve doorbraak van de Nederlandstalige rap," aldus regisseur Stolker. (Druk bovenaan op de blauwe link)
Out
Out3Doc
Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017 Read More
Via een montage van meeslepende video's die door jonge homo's, biseksuelen, lesbiennes of transseksuelen op het internet zijn gepost, laat deze documentaire het moment zien van hun coming-out. Hierna zal hun leven voor altijd zijn veranderd. (Druk bovenaan op de blauwe link)
Dit is je laatste kans
Dit is je laatste kans3Lab
Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017 Read More
De jongeren die Michell in huis neemt, zijn vaak gehard door de straatcultuur. Maar hij heeft oog voor die achtergrond. Het zijn vaak kinderen van tienermoeders die afkomstig zijn uit een omgeving met verslavingsproblematiek en fysieke en mentale mishandeling. De jongeren hebben altijd geleerd om keihard te vechten voor zichzelf. Maar Michell dwingt ze om die strijdmodus te verlaten en verantwoordelijkheid te nemen voor hun daden. (Druk bovenaan op de blauwe link)